Saltar a continguts

Aba Guima

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

Projectes d'Aba Guima

LA BIBLIOTECA DE PALAVÉ

Dins el projecte integral d'UJEDO, i en la vessant educativa, hi havia la idea de crear una bibioteca on principalment els nens i joves del batey puguessin anar tant a llegir o estudiar com a desenvolupar activitats culturals i educatives, més o menys lúdiques, i adequades a les edats dels participants. Des de crear un conte entre tots fins a sessions de lectura de poemes.

PREVI:

Uns mesos abans d'anar a Palavé, vam dur a terme diferents accions per aconseguir llibres. Els dos requisits bàsics eren el contingut i l'estat del llibre (que no estigués trencat o faltessin pàgines). Vam encartellar el poble demanant la col.laboració ciutadana i fent cinc cèntims del projecte perquè la gent sabés què se'n faria dels llibres. El punt de recollida va ser el CMSC. Però el que millor va funcionar va ser la tria de llibres del punt d'intercanvi de la biblioteca de Sant Cugat. Vam parlar amb els bibliotecaris, els vam explicar quin tipus de llibres voliem, i ells ens els guardaven. Una altra manera d'aconseguir llibres va ser a través d'alguna editorial. A la vegada que anavem tenint llibres, ja els seleccionavem, deixant de banda els que no interessaven.

A PALAVE:

L'espai físic on havia d'ubicar-se la biblioteca era l'antic Centre de Salut. El primer pas era donar-li cos físic a la biblioteca. Un cop fet això, es tractaria de començar-la a dinamitzar.

1) Posta a punt de la biblioteca

Vam desmuntar el que quedava del Centre de Salut, aprofitant-ne el que ens podia servir, com alguna prestatgeria. Vam acabar d'aconseguir els mobles que ens faltaven (tauletes i cadires petites, una taula gran i més prestatgeries).

Vam decidir els criteris per classificar els llibres i ho vam fer per gènere i per edats, tenint en compte que bàsicament és una biblioteca infantil.

Vam classificar els llibres segons aquests criteris. Amb els que havíem portat de Sant Cugat, ho vam poder fer directament, però amb els llibres de Palavé va haver-hi més feina perquè només ajuntar-los tots ja va ser una aventura. Els tenien en diferents llocs, molt mal guardats, humitejats,… Es van haver de triar els que es podien aprofitar, i arreglar-ne d'altres. Això ja va ser l'excusa per muntar un taller de rehabilitació de llibres, en el que van participar alguns dels joves.

Después ja vam passar a registrar els llibres, escribint totes les entrades en una llibreta: un número per cada llibre i les dades. El número també el vam escriure a cada un dels llibres. Se suposava que el futur bibiotecari/a informatitzaria aquestes dades, amb l'ajuda del Raul.

Les prestatgeries es van identificar per colors, segons els gèneres, fent un cartell que n'indicava la relació. Vam posar tots els lllibres als prestatges.

2) Dinamització de la biblioteca

Per a mi i segons la manera d'entendre el projecte, el pas previ a fer qualsevol acció era trobar una persona o diverses amb ganes d'implicar-s'hi. Per això vaig anar a la reunió del grup de joves un parell de vegades (alguns d'ells ja estaven participant en el muntatge de la biblioteca) per intentar motivar-los i que sortís algú disposat a fer aquest paper.

La primera activitat que es va fer va ser una jornada de portes obertes, aprofitant la inauguració, en que tots els nens van poder conèixer el nou espai i els llibres que hi ha. Prèviament a la inauguració, s'havia fet una jornada per decorar la bibioteca i uns cartells estimulant l'afició per la lectura.

Una altra cosa interessant va ser una visita en un arxiu, a Santo Domingo, on ens van ensenyar com treballaven ells i ens van assessorar sobre com muntar la biblioteca i com ordenar els llibres. Anant una mica més enllà i parlant del projecte, va sortir la idea de que gent interessada pogués participar en un curset que ells organitzen per formar bibliotecaris. Inclús es va contemplar la possibilitat de que fossin els formadors els que anessin a Palavé a impartir el curset si hi participaven un mínim nombre de persones, que entre Palavé i els bateys del voltant potser es podia aconseguir.

ACTUALMENT:

Actualment, les persones que en aquell moment es van implicar més o menys en posar a punt aquesta bibioteca no s'hi poden dedicar perquè han de treballar per viure i compaginar la feina amb els estudis. Per tant, ara per ara la biblioteca està més o menys aturada.

Pel que fa a la biblioteca, es va canviar la seva ubicació después de les obres d'ampliació d'UJEDO, hi ha hagut una nova adquisició de llibres sobre temes d'Àfrica, gènere i maltractament de gènere i altres temes socials. Per això vam contactar amb el Centre d'Estudis Africans que ens va assessorar.

 
© Aba Guima - Tel. 93 674 53 96 - cuencanet@arrakis.es